Hjælp til ægløsningstest

dec 26, 2019 | Brevkassen, Jordemoder/sygeplejerske

Jeg synes det er vildt svært at finde ud af, hvornår jeg skal begynde at bruge ægløsningstest og så er jeg også ret usikker på, om det egentlig virker. Hvad er jeres anbefaling hertil?

Hej Frederikke

Det kan vi sagtens forstå – det kan være lidt af en jungle. Hvornår du skal begynde at test, afhænger af din cykluslængde. Ægløsningen plejer at ligge ca. 14 dage før næste cyklusstart, altså før du får din menstruation. Derfor skal du regne ud fra din korteste cykluslængde. Hvis din cyklus f.eks. svinger mellem 26-28 dage, så burde din ægløsning ligge mellem dag 12 og 14. For ikke at misse ægløsningen, er vores anbefaling at du tester senest to dage før formodet ægløsning, hvilket så ville være dag 10 ved ovenstående cykluslængde. Er din cyklus mellem 30-32 dage, ligger ægløsningen mellem dag 16 og 18, og det vil derfor være tidligt nok at starte med ægløsningstest fra dag 14 osv.

Ægløsningstesten vil altid være positiv inden selve ægløsningen. Efter en positiv ægløsningstest, kan du derfor godt regne med at din ægløsning kommer inden for de næste 24-36 timer. For at kunne planlægge tidspunktet for befrugtningen bedst muligt, er vores anbefaling, at du tester 2 gange om dagen. Hvis testen er positiv om aftenen, bør behandlingen foretages næste dag. Er testen stadig negativ om aftenen, men positiv følgende morgen, kan behandlingen foretages enten samme dag eller følgende formiddag.

Vi anbefaler ægløsningstestene fra Clearblue eller dem i hård plastik med to streger. Du bør aldrig bruge ægløsningstest i papir/pap. Disse er efter vores erfaring ikke til at stole på.

Fordelen ved Clearblue er, at de er simple at aflæse. Hvis der vises en cirkel, er testen negativ, og når der vises en smiley, er testen positiv. Hvis du bruger den Clearblue test, som også viser en blinkende smiley, så vurderes den blinkende smiley som negativ. Desuden er det vigtigt at teste i 1. morgenurin, hvis man bruger Clearblue. Til aftentesten kan denne også anvendes, men i så fald bør du sørge for at du ikke har tisset i 3-4 timer inden du tager testen, da urinen skal være koncentreret. Hvis du derimod vælger at bruge ægløsningstest i hård plastik, så må du ikke teste i 1. morgenurin, men først i 2., da du ellers vil få et falsk positivt resultat. Ved disse test skal du sammenligne teststregen til venstre med kontrolstregen til højre. Den højre streg vil altid være mørkerød. Hvis din test er negativ, så vil du se at teststregen til venstre er lysere end kontrolstregen. Først når begge streger har den samme mørke farve, er testen positiv. Det er vigtigt, at du kun kigger på farven, og ikke på tykkelsen af stregerne.

God fornøjelse med testene!

Hilsen Ida Marie, Jordemoder

Brevkassen

– Spørg vores eksperter

Her kan du stille spørgsmål til donor-barn.dk’s panel.

Vores panel består af donorforældre og donorbørn, der sidder parat til at dele ud af deres personlige erfaringer med de mange spørgsmål, der kan opstå.

Derudover har vi i panelet forskellige fageksperter – en genetiker, en jurist, en praktiserende læge, en jordemoder og en sygeplejerske, der hver især kan svare på spørgsmål inden for deres felt.

Share This