Esthers
fortælling

En ven, jeg deler gener med

Esther er donorbarn og har to mødre. Esther er 12 år og har to yngre brødre. Alle tre har den samme anonyme donor. 

Hvordan ville du beskrive det at være donorbarn?
Man har en far, som ikke er ens far. Det er en mand, vi ikke kender, som jeg deler gener med, og som har hjulpet mine forældre med at få mig og mine to brødre. Jeg ser ham ikke som min far.

Kan du huske, hvordan du fik at vide, at du er donorbarn?
Nej, ikke helt. Jeg har altid vidst det, og det har aldrig været noget, jeg har tænkt over. Jeg har heller ikke tænkt over, hvem der har født mig. Det har ikke været vigtigt for mig. Nogle gange spørger folk i skolen: ”Men hvem er din rigtige mor?”, og det kan godt gøre mig lidt ked af det. Mit svar er altid: ”Begge er mine rigtige forældre.”, og så kommer der ofte et modsvar: ”Ja, det kan godt være, at begge er dine rigtige forældre, men der er jo en, der har født dig.” De ser det som om, at der er en papmor, men sådan fungerer det ikke. De er lige meget værd og lige meget mine mødre.

Tænker du nogensinde over, at du er donorbarn?
Ja. For nogle uger siden havde vi seksualundervisning, og der var nogle af drengene, som drillede med, at min donor bare havde puttet noget sæd ned i kop og givet mig væk, fordi de ikke gad have mig. Det gjorde mig lidt ked af det.

Jeg kan også godt blive lidt irriteret over, at folk bruger ’homo’ som et skældsord. F.eks. så vi i emneugen en video, hvor en dame og en mand kyssede, og efterfølgende to mænd der kyssede, og ved de to mænd kiggede folk væk, som om det var grimt at se på. Det, synes jeg, var ubehageligt.  

 

Snakker I om at være donorbarn derhjemme?
Vi snakker ikke så meget om det, men nogle gange, når mine forældre spørger, hvordan det går i skolen, er det ofte episoder, hvor nogle har et anderledes syn på donorbørn eller homoseksuelle, der kommer op.

Tænker du nogensinde over, om du har nogle donorsøskende?
Ja, det tænker jeg faktisk en del over. Det er noget, jeg for nyligt har talt med min mor, Liza, om. Jeg tænker ikke så meget over, hvem donoren er, men jeg tænker over, om jeg har nogle donorsøskende på min egen alder. Jeg har også set et billede af min donor som barn, og der har jeg dannet mig et indtryk af ham. Jeg synes, han ser rigtig sød ud og synes også godt, jeg kan genkende ham i min mellemste bror, Tore.

Jeg skændes også med mine søskende. Det gør vi rigtig meget derhjemme, og jeg irriterer min ene lillebror rigtig meget.

Kender du andre donorbørn?
Ja, jeg har en rigtig god ven, som er ligeså gammel som mig. Han går også i min parallelklasse. Det er rart at have noget til fælles med en og have en at snakke med om at være donorbarn.

Møder du nogensinde nogen, der ikke forstår, hvad det betyder at være donorbarn?
Jeg synes, mine tætteste venner og veninder har forstået det. Nogle gange kan de godt komme ind på det, så vi snakker lidt om det.

Læs mere om anonyme donorer

Andre fortællinger

Aksels historie

Aksel er donorbarn. Han har to mødre. Aksel er 8 år og har en bror, Viggo, som også er donorbarn. De har samme åbne donor. Læs hvad en donor betyder for en dreng på 8 år.

Fredriks historie

Fredrik er 30 år og donorbarn. Sammen med sin forlovede har han sønnen, Viggo, på 1 år. For Fredrik har det at være donorbarn aldrig fyldt særlig meget. Til gengæld har han oplevet, at andre har tillagt det betydning.

Emmas historie

Emma er 23 år og er donorbarn. Hun har en mor, en far og to søstre. Lige siden hun var barn, har hun gerne villet fortælle og oplyse folk om at være donorbarn af en anonym donor. Hendes historie er positiv og det har både mødt accept og modstand.

Share This