Aksels
fortælling

Min mor har lånt sæd fra en mand

Aksel er donorbarn. Han har to mødre. Aksel er 8 år og har en bror, Viggo, som også er donorbarn. De har samme åbne donor.

Hvordan ville du beskrive det at være donorbarn?
Når man er donorbarn, har man to mødre. Det har jeg i hvert fald.

Tænker du nogensinde over, at du er donorbarn?
Der er også mange på min skole, der siger, at det ikke kan lade sig gøre, at to mødre får et barn. Men det kan det jo. Man kan låne noget sæd fra en mand. Men det er ikke alle, der forstår det. Jeg siger det altid til dem, og så går de hen til en voksen og spørger, om det er rigtigt. Og den voksne giver mig altid ret. Og så kan de andre finde på at sige: ”Nåeh, jamen det var bare, fordi jeg lige havde glemt, hvad sæd var.” Men i virkeligheden vidste de det nok ikke.

På min skole er der også ofte skænderier, og så er der nogen, der råber: ”Ti stille, din fede bøsse”, og så siger jeg til dem, at de ikke skal bruge ’bøsse’ som et skældsord.

Snakker I om at være donorbarn derhjemme?
Jeg tænker ikke rigtig over det, når jeg er derhjemme.

Min lærer i skolen bliver ved med at sige ”Så gå hjem og sig til jeres mor og far…”, og så tænker jeg: ”Hvad med mig?”, og om han ikke bare kan lære at sige forældre i stedet for. Og det har jeg prøvet at sige til ham siden første klasse. Han har aldrig lært det. Derfor har jeg foreslået, at han sætter en selfiestang på en rygsæk med et stykke papir, som kan hænge ud for hans hoved, hvor der står ”forældre” på, så han altid kan tage den på.

Tænker du nogensinde over, om du har nogle donorsøskende?
Jeg tænker aldrig over det, for jeg har Viggo, som er 11 år. Jeg bruger meget tid på at spille håndbold og fodbold – og jeg elsker virkelig fodbold. Derudover bruger jeg tid på at skændes med Viggo.

Når Viggo og jeg skændes, så siger han altid nogle irriterende ting, og så hopper jeg på ham. Og så skriger han altid: ”Moaaar!”. Han er mega slap. Og så er han ret lille af sin alder, tror jeg nok. Jeg kan dog ikke vinde i armlægning. Viggo siger, at den, der vinder i armlægning, er stærkest, men det er jo kun på en måde rigtigt. For så er man bare stærkest i armene. Og tror måske også, han har stærkere ben. Men når vi har slåskamp, vinder jeg altid, fordi jeg kan en masse bissetricks.

Kender du andre donorbørn?
Jeg kender mange donorbørn, som vi ses med derhjemme, og som vi besøger.

Møder du nogensinde nogen, der ikke forstår, hvad det betyder at være donorbarn?
Mine tætteste venner har forstået det, fordi jeg har fortalt dem det.

Læs mere om åbne donorer

Andre fortællinger

Esthers historie

Esther er donorbarn og har to mødre. Esther er 12 år og har to yngre brødre. Alle tre har den samme anonyme donor. Hun ser sin donor som en god ven, hun deler gener med.

Fredriks historie

Fredrik er 30 år og donorbarn. Sammen med sin forlovede har han sønnen, Viggo, på 1 år. For Fredrik har det at være donorbarn aldrig fyldt særlig meget. Til gengæld har han oplevet, at andre har tillagt det betydning.

Emmas historie

Emma er 23 år og er donorbarn. Hun har en mor, en far og to søstre. Lige siden hun var barn, har hun gerne villet fortælle og oplyse folk om at være donorbarn af en anonym donor. Hendes historie er positiv og det har både mødt accept og modstand.

Share This