Jeg tænker meget over, hvad det vil sige at være sæddonor

af | mar 5, 2020 | Blog, Donor

For denne 21-årige mand er hvervet som sæddonor meget mere end et fleksibelt studiejob. Det er en god gerning, som gør ham virkelig glad.

Hvorfor valgte du at blive sæddonor?
Jeg så nogle reklamer på nettet og tænkte, at det ville være et fleksibelt og overskueligt studiejob. Da jeg talte med donorkoordinatoren hos SellmerDiers, indså jeg, at der er en anden god grund til at være sæddonor: Man hjælper nogen, som har brug for det. Jeg tænker meget over, hvad det vil sige at være sæddonor. Jeg har valgt at være åben donor, og jeg tænker også på, hvad jeg skal sige, hvis børnene opsøger mig en dag. Hvis jeg selv var donorbarn, ville jeg forvente, at min donor havde gjort sig nogle tanker og ikke bare donerede sæd for pengenes skyld.

Hvad betyder det for dig at være donor?
Det er en rar følelse at hjælpe nogen. Det er dejligt at tænke på, at der måske sidder nogen, som ønsker sig et barn, og nu får de muligheden. Det gør mig virkelig glad at kunne hjælpe dem. Jeg kender nogen, som ikke selv kan få børn, og det er rigtig hårdt for dem. Så det er dejligt, når det lykkes.

Hvilke tanker gjorde du dig, inden du blev donor?
Jeg har tænkt meget over, om jeg kan være bekendt at sætte børn i verden, som ikke kender deres biologiske ophav, og hvis liv jeg ikke har nogen indflydelse på. Men jeg er selv vokset op med en papfar og uden min biologiske far, så jeg ved, at det ikke kræver blod at elske en person som sin far. Og jeg har tillid til, at SellmerDiers vælger donorforældre, som har fornuft og ressourcer til at give deres børn en god opvækst.

Hvorfor har du valgt at være åben donor?
Fordi jeg synes, det er synd at sætte børn i verden uden at give dem muligheden for at lære deres biologiske ophav at kende. Jeg vil ikke kalde mig deres ”far”, for det er en titel, man skal gøre sig fortjent til. Jeg har aldrig talt med min biologiske far, men hvis jeg ville, kunne jeg få hans kontaktoplysninger af min mor. Den mulighed skal donorbørnene også have.

Hvad vil du sige, hvis du bliver kontaktet af donorbørn i fremtiden?
Det kommer helt an på, hvad deres behov er. Måske vil de bare se mit ansigt – måske vil de høre min livshistorie. Jeg vil stå med åbne arme og være klar til at svare på alt, hvad de spørger om.

Hvad siger din familie og venner til, at du er sæddonor?
Jeg er fuldstændig åben omkring det. Inden samtalen hos SellmerDiers fortalte jeg det til min mor. Hun er meget åben, så selv om det var lidt grænseoverskridende for hende, syntes hun, det var fedt. Når jeg fortæller det til venner, bekendte og klassekammerater, bliver jeg typisk mødt af barnlighed og tabuisering. De griner lidt af det og synes måske, det er lidt ulækkert eller pinligt. Eller de spørger, om jeg så kommer til at have mega mange børn, som en dag vil se mig. Mit svar er, at det, der foregår på klinikken, er lige så naturligt som det, der foregår derhjemme. Det er et rart miljø, hvor alle er meget professionelle. Samtidig er det meget kontrolleret, så det er begrænset, hvor mange børn der bliver lavet med min sæd – som den eneste sædbank har de nemlig en world-wide grænse på 25 børn.

For at beskytte donorens anonymitet har vi valgt ikke at bruge hans navn eller billede i artiklen. Han har været åben sæddonor hos sellmerdiers.dk i ca. 1 år.

Share This