Mor & Mor – Maries historie 

Mor til 2 donorbørn

Mød Marie, en 29-årig kvinde, bosiddende i Aarhus i Danmark. Marie er gift med Sara på 8. år og sammen har de to børn, Benedikte på 6½ og Vilfred på 4 år. Til hverdag instagrammer Marie på Morogmor og i denne blog vil hun fortælle lidt om sin familie, hvordan de valgte deres donor og hvordan de er familie hjemme hos dem. 

”Hvorfor har jeg to mødre, mor?”

”Fordi mor-Marie og mamma-Sara så frygtelig gerne ville have en familie. En familie, hvor Marie var moren, hvor Sara var mamma og hvor vi fik en babypige, vi kunne kalde Benedikte.” Sådan plejer Marie at svare sin datter Benedikte på spørgsmålet om, hvorfor hun har to mødre. Marie og Sara havde kun været sammen i to år, da de begyndte at snakke om at stifte familie. Fordi Sara er ældre end Marie, skulle de ikke vente for længe med at gå i gang og Sara skulle derfor også være gravid først. Det var en nem beslutning at gå i gang og Sara blev da også gravid i første forsøg hos en privat klinik. Ikke så længe derefter gik parret i gang med at blive gravide med deres søn Vilfred, som Marie har båret.  

”Alle fortjener en familie”

Marie og Sara skulle på kort tid vælge en donor. Valget faldt på en ID-release donor, da det for parret føltes mest naturligt. ”For os gav det mest mening at vælge en løsning, hvor vi ikke leger en leg om, at der ikke er noget sæd,” siger Marie og uddyber: ”Jeg er helt OK med at vise mine børn, at der er en mand med noget DNA involveret og det kan jeg kun tilbyde mine børn ved at vælge en donor med kendt identitet.” Parret ville gerne holde så mange muligheder som muligt åbne for sine børn. ”Spørgsmål kan fylde mindre, hvis man ved, at der er mulighed for at få svar,” forklarer Marie om deres filosofi.

Udover donors status, hvor ID-release er en mulighed, var valget af donor en intuitiv og lystbetonet proces. ”Vi sad bare derhjemme foran computeren og gik efter dem, som gav den bedste mavefornemmelse,” forklarer hun og fortsætter: ”Vi så på børnebillederne og da vi så fandt en donor, som havde valgt at være donor, fordi alle fortjener en familie, så valgte vi ham.” For Marie og Sara gav donorens grund og motivation dem en god mavefornemmelse. ”Vores donors grund var bare helt sober og fin og derfor valgte vi ham.” Parret endte altså med at vælge den samme donor til begge deres børn. Ham, som gjorde dem gladest. På den måde endte deres donor faktisk med at give dem en vished om, at de ville få et lille vidunder af et barn. For ja, alle fortjener en familie.

Forældre bliver forældre med hinanden

Men hvad er en familie egentligt? I 2021 findes der op til flere forskellige måder at være familie på. Men hos Marie og Sara gør de en dyd ud af at fortælle og vise, at det ikke er underligt, at deres børn ikke har en far. ”Forældre bliver forældre med hinanden, ikke med donor,” siger Marie og uddyber: ”Forældrene er dem, som er i barnets liv. Forældre er dem, som er der i dagligdagen og giver børnene kærlighed.”

Men det betyder ikke, at Marie og Sara ikke italesætter deres donor. ”Overfor børnene er vi meget ærlige,” fortæller hun og tilføjer: ”Vi har fortalt dem, at man henne ved lægen kan finde mænd, der gerne vil hjælpe.” De har vist dem videoer på YouTube, om hvordan et æg og en sædcelle bliver til en baby, og det er blevet til rigtig fine samtaler: ”Vi har snakket med vores børn om, at man kan få hjælp henne ved lægen til at få børn, hvis man ikke selv har nogle sædceller, og det har vi jo ikke,” siger Marie. 

Ordet ”donor” og børnelogik

Men hvordan italesætter de så donoren hjemme hos Marie og Sara? ”Vi siger bare donor,” fortæller Marie og uddyber: ”Det er et rigtigt fint ord og det er ikke farligt at bruge. Vi synes ikke, at man skal lade sig skræmme af den virkelighed, man har sat sig selv i.” Familien viger da heller ikke tilbage for at vise deres børn denne ’virkelighed’. De leger f.eks. gerne lege med deres børn, hvor én af dem agerer ”far”. ”Børnene hører ordet ”far” i legene i vuggestuen og børnehaven, og det er helt naturligt at ville prøve konceptet af,” siger Marie. Marie og Sara leger gerne med, helt på samme måde, som de også spiller andre spil derhjemme. Eller spiller fodbold eller laver mad. For dem er leg og nysgerrighed sundt. Ifølge Marie er det de voksne, der overkomplicerer tingene og vi burde alle tilføje mere ”børnelogik” til vores liv: ”Børns logik er jo helt simpel. De mennesker, vi har i vores liv – dét er dem, vi elsker. Dem, der er søde ved os – dem kan vi lide og dem husker vi”, siger Marie og uddyber: ”Børn er så umiddelbare og vi burde alle bare gøre som børn. Det ville være et mere simpelt liv, hvis vi også tog børnelogikken til os.” Marie og Sara oplever faktisk, at børnene synes, at deres familie er lidt kedelig sammenlignet med andre familier, hvor mor og far ofte er skilt eller har en anden hudfarve. ”Vi er bare lesbiske”, griner Marie. Af samme årsag bruger de ikke ordene ”lesbisk” eller ”regnbuefamilie” hjemme hos dem. For de er jo ikke anderledes end alle andre overfor deres børn. De er bare forældre.  

 

 

En helt normal familie med mor og mama

Én ting er, hvordan børn italesætter deres donor, én anden ting er, hvordan omverdenen gør det. Marie og Saras børn oplever det ikke rigtigt endnu, men fordi børn er så umiddelbare, kan andre børn henne i børnehaven godt finde på at spørge Marie, når hun henter Benedikte: ”Hvor er Benediktes far?” Marie plejer at svare: ”Benedikte har ikke en far, hun har en mor og en mama”, hvortil reaktionen ofte er: ”Øv, vi har kun en mor og en far,” fortæller Marie og tilføjer med et grin: ”Så låner de Sara, så hun er mama til mange.” Parrets datter Benedikte er således også hurtig til at svare for sig, hvis hun en sjælden gang bliver spurgt til sin familie: ”Hun siger bare; ”mine forældre blev forelskede i hinanden og så fik de mig.” Hun fornemmer ikke en ’anderledeshed’, det er helt naturligt for hende,” forklarer Marie. Nogle gange er der nogen, som synes, vi er anderledes, men så forklarer Marie sin datter, at sådan var synspunktet for nogen mennesker i gamle dage, men at vi bedre i dag. Benedikte må siges at være en lille pige med ben i næsen. Hun kan godt lide at løbe hen til fremmede og præsentere hele sin familie. Lillebror er ikke nået dertil endnu og han behøver da heller ikke at forholde sig til det endnu. Nogle gange spørger han én af sine forældre ”Er du min far?” og så leger de, at enten Marie eller Sara er faren. For dem er det helt naturligt, at ”far” er en del af deres lege og opvækst, ligesom det er helt naturligt, at Vilfred og Benedikte har en mor og en mama.  

Donor er et helt almindeligt menneske

Til spørgsmålet om, hvorvidt man skal vælge en donor med ID-release eller ej, har Marie og Sara valgt, at lade døren stå åben og give deres børn mulighed for at tage kontakt til deres donor, når de bliver 18 år gamle. ”Hvis det var mig, der var donorbarn, ville jeg nok på et tidspunkt i mit liv ønske at kunne tage kontakt,” forklarer Marie og uddyber: ”F.eks. i mine teenageår, eller i slut 20’erne, hvis jeg blev gravid, eller i andre situationer, hvor man af den ene eller anden grund revurderer sit liv.” Parret er af den overbevisning, at hvis man som donorbarn søger nogle svar, kan et møde med sin donor være et led til at få puslespilsbrikkerne til at falde på plads. ”Men det er nok ikke dér, i sådan et møde, at man bliver afklaret. Men det kan være et skridt på vejen. For nogen er det jo ren nysgerrighed,” siger Marie. Hun håber, at hendes børn i sådanne situationer vil tage kontakt og finde ud af, at deres donor er et helt almindeligt menneske og ikke et orakel med svar på livets store spørgsmål, der kan hjælpe én videre på vejen i livets spørgsmål. Svarene skal man finde inde i sig selv.

Verden kommer til at indrette sig omkring dig

I rejsen for at få børn og blive forældre, om det så er på den ene, anden eller tredje måde, rådgiver Marie andre til, at man altid skal følge sin mavefornemmelse og gøre hvad føles rigtigt for en selv. ”Vi er så gode forældre, at jeg nærmest er overrasket over, hvor lidt jeg egentligt havde behøvet at bekymre mig,” siger hun og tilføjer: ”Det vigtigste er, at vi har fået sunde og raske børn. Du behøver ikke bekymre dig om hint og andet. Verden kommer til at indrette sig omkring dig.” Selvom du har mange uafklarede spørgsmål og bekymringer, inden du enten selv eller sammen med din partner går i gang med at prøve at få børn, er der én ting, der er helt sikkert ifølge Marie og det er, at rejsen starter og slutter hos dig selv: ”You do you,” afslutter Marie med et smil.

Tak til Marie for at deltage i denne blog og dele sin fantastisk historie med os. Du kan følge med hos Marie på Mor & Mor på Instagram og hendes blog. Hold f.eks. øje med hendes kommende mangfoldigheds-malebog til børn, plakater og meget mere her.  

Læs mere om donorer her

Share This